Wat te doen met een houten regenton in de winter
Het hele jaar door kunt u middels een houten regenton profiteren van (gratis) opgevangen regenwater. U bewaterd de tuinperk en wast wellicht uw auto hiermee.
In de winter kunnen de temperaturen nog wel eens onder het vriespunt komen en wat kunnen wij nu het beste doen om te zorgen dat de houten regenton niet 'in duigen valt'.
Om te voorkomen dat de stalen banden die de regenton bij elkaar houdt niet knappen of dat zelfs de eikenhouten duigen scheuren/breken doordat het water wat in de regenton zit is bevroren, kunt u het beste de regenton leeg laat en lopen tot minimaal het kraantje. Vervolgens laat u gedurende de vorstperiode het kraantje openstaan. Er zal dan nog wel een laagje water in de houten regenton blijven staan, maar heeft het water voldoende ruimte om bij vorst uit te zetten.
Mocht er echte strenge - strenge vorst komen is het advies om de regenton volledig los te koppelen van de regenpijp en deze op de kop weg te zetten. Ik moet hierbij eerlijk zeggen dat wij zulke strenge winters tot nu toe minimaal hebben meegemaakt.
Resumé:
Bij relatief lichte vorst:
- Zet het kraantje van de houten regenton volledig open
- Laat het kraantje gedurende de vorstperiode volledig open staan
Bij zeer strenge vorst:
- Laat de houten regenton volledig leeg lopen
- Koppel de houten regenton los van de regenpijp
- Zet de houten regenton op zijn kop
Vergeet uiteraard niet om na de vorstperiode de houten regenton weer aan te sluiten dan wel het kraantje dicht te draaien. Dit zodat u de rest van het jaar weer kunt profiteren van die talloze regenbuien!