Een regenton aansluiten op de regenpijp
De regenton aansluiten op een vulautomaat
Een regenton aansluiten op de regenpijp kan op verschillende manieren. Wij spreken hier over het opvangen van regenwater, vanuit de regenpijp met een zogenaamde vulautomaat. De vulautomaat laat het water in de ton lopen, tot deze vol is. Daarna wordt het water gewoon via de regenpijp afgevoerd naar de grond.
Als je jouw regenton gaat aansluiten, zal het je opvallen dat de vulautomaat uit twee delen bestaat. Er is een opvangdeel dat om de regenpijp geplaatst wordt en een verbindingspijpje voor aansluiting op de regenton. Realiseer de aansluiting met het juiste gereedschap We bespreken hier de aansluiting van de kunststof vulautomaat. Om deze aan de regenton te koppelen, heb je het volgende gereedschap en materiaal nodig:
- Natuurlijk de vulautomaat;
- Een regenton met een gat aan de achterzijde voor de vulautomaat;
- Een handzaag, bij voorkeur geen ijzerzaag;
- Een meetlint met potlood of stift;
- Schuurpapier met een fijne korrel;
- Harde PVC lijm;
- Siliconen kit
Regenton vulautomaat aansluiten: het stappenplan
Heb je alle spullen klaarliggen? Dan kan je gaan beginnen met de regenton aansluiten. Heel ingewikkeld is het niet, maar volg de stappen nauwkeurig voor een succesvol eindresultaat.
1. Meet de afstand
Controleer of de regenton op de juiste hoogte en waterpas staat. Meet nu de afstand tot de grond vanaf het midden van het gat voor de vulautomaat, aan de achterzijde van de regenton.
2. Markeer de hoogte
Markeer nu de regenpijp op de bij stap 1 gemeten afstand gerekend vanaf de grond. Markeer daarna de regenpijp 6 centimeter boven en 6 centimeter onder de markering die je zojuist gemaakt hebt.
3. Een stuk uit de regenpijp zagen
Pak de zaag en zaag de regenpijp door op de bovenste en onderste markering op de regenpijp. Met de handzaag kan je een mooie rechte zaagsnede maken. Je hebt nu ruimte gemaakt om de vulautomaat te plaatsen.
4. De vulautomaat plaatsen
Je kunt nu de vulautomaat tussen beide afgezaagde stukken plaatsen. Plaats eerst de bovenkant van de vulautomaat om de regenpijp. Daarna kan je de automaat laten zakken over de onderzijde van de regenpijp. Als dat nodig is kun je natuurlijk even de beugels van de regenpijp losmaken, dat zorgt voor wat meer flexibiliteit en ruimte. Let op: lijm de vulautomaat nog niet vast!
5. Verbinding met de regenton opzetten
Je moet nu de regenton aansluiten op de vulautomaat. Zorg dat jouw (kunststof of houten) regenton op de juiste plek staat en koppel het verbindingspijpje aan de regenpijp.
6. De aansluitingen vastlijmen
Controleer nu of alles goed past, want je kan nu nog aanpassingen doorvoeren. Demonteer vervolgens alle aansluitingen en schuur de onderdelen die verbinding maken met de regenpijp licht. Doe dat ook op de verbindingspijp op het deel dat in de vulautomaat gaat. Gebruik daarna harde PVC lijm om alles vast te zetten.
7. Gat achterzijde regenton dicht kitten
Tenslotte maak je het gat aan de achterkant van de regenton rondom de verbindingspijp die in de ton steekt goed dicht met siliconen kit.
De regenton aansluiten op de regenpijp: meerdere voordelen
Een regenton aansluiting is een ideaal hulpstuk om je regenton echt nuttig te maken. Het water kan je mooi gebruiken voor de tuinbewatering in warme en droge periodes. Zit de ton vol? Dan stroomt het water gewoon via de regenpijp weg. Vergeet niet het opgevangen water daadwerkelijk te gebruiken. De ton kan dan bij zware buien weer maximaal water opvangen, zodat ook het riool minder belast wordt. Veel gemeenten zijn hier heel blij mee en geven daarom ook regenton subsidie.
Heb je nog vragen over deze klus? Neem gerust contact op en wij geven je advies over de regenton aansluiten!